Amstrad GX4000 Home Entertainment System


Details
Uitgebracht doorAmstrad
NaamGX4000 Home Entertainment System
Soort SysteemSpelcomputer
HerkomstEuropa
Uitgebracht in1990
UiterlijkDe console versie van de vooral in England en Duitsland populaire Amstrad CPC+ homecomputers. Gebaseerd op de CPC+ computers ontbrak hier het keyboard en de Floppy/tape drive. De witte console heeft een voor die tijd redelijk modern uiterlijk. Het heeft nog het meest weg van het ruimteship van Buck Rogers uit de gelijknamige serie.
Aan de voorzijde bevinden zich een hoofdtelefoon aansluiting, 2 digitale controller poorten, 1standaard IBM 15 poorts analoge controllerpoort en een rj11 aansluiting tbv de lightgun.
Aan de achterzijde bevinden zich een 8 pins din audio/rgb aansluiting, scart connector, voedingsaansluiting voor externe voeding en voedingsaansluiting om de console te voeden via de monitor. De originele cpc computers hadden zelf geen voeding ingebouw, maar werden gevoed door de monitor.
Aan de bovenzijde zit in het midden de cartridgepoort 128 tot 512Kb cartridges voor beschikbaar waren, welke ook te gebruiken zijn op de CPC464+ en de CPC6128+. De bovenzijde bied tevens plaats aan voor de paarse aan/uit knop en een grijze pauzeknop.
ControllersDe controllers lijken spreken op die van de PC-Engine, echter zonder start en pauze knop. Het is en voor die tijd normale rechthoekige controller met links plaats voor de D-pad en recht plaats voor 2 naast elkaar geplaatste paarse actieknoppen.
ChipsetZilog Z80A @ 4MHz, 64Kb ram, 32Kb rom
BeeldMaximaal 640×200 in 2 kleuren, maximaal 32 kleuren uit een palet van 4096.
GeluidGeneral Instruments AY-3-8912 chipset, 3 stemmig 8 octaven
VoedingExterne voeding van 11 volt of 5 volt via een cpc monitor.
Grootte250 x 44 x 184 mm
Orginele prijs130 euro

Er zijn ongeveer 30+ spellen voor dit systeem uitgekomen, welke hoofdzakelijk door Ocean, Gremlin, Titus, Loriciel en Infogrames werden geproduceerd.
De console werd geleverd met een Burnin’ Rubber spelcartridge.
De console werd te laat op de markt gebracht, waardoor de gebruikte 8 bit technologie op de schap kwam naast 16 bit Sega Megadrive en Nintendo SNES.