cover digital retroHet is alweer een tijdje geleden dat ik een boekverslag heb gemaakt, tijd om daar verandering in aan te brengen.

Zo rond sinterklaas krijg ik altijd weer de vraag wat ik voor mijn surprise wil hebben. Altijd een uitgelezen moment om op internet te zoeken naar een computer / console gerelateerd boek.
Dit jaar heb ik gekozen voor het boek “Digital Retro – the evolution and design of the personal computer” door Gordon Laing.

In dit boek wordt de geschiedenis en de ontwikkeling van de homecomputer en enkele consoles gevolgd vanaf eind jaren 70 tot begin jaren 90 tot de definitieve doorbraak van de IBM personal computer.
Dit alles aan de hand van vele foto’s van de betreffende computers aangevuld met wetenswaardigheden.

Elk hoofdstuk behandeld 1 van de in het totaal 43 computers / consoles welke in dit boek aanbod komen.
Telkens wordt eenzelfde stramien aangehouden om de bijzonderheden van de betreffende computer / console te bespreken.

De hoofdstukken bevatten de volgende onderwerpen:
– Geschiedenis en totstandkoming van de computer / console
– Geschiedenis van de fabrikant
– Specificaties van de computer / console, o.a. processor, processor snelheid, geheugen, bijzonderheden, en de prijs tijdens de lancering in het land van herkomst.
– Gegevens met naam van fabrikant, model naam, introductie datum en land van herkomst.
– Korte samenvatting van wat er daarna gebeurde.
– Beschrijving van de aanwezige input/output poorten.
– Wetenswaardigheden

binnen 1 digital retro

Aangevuld met een introductie hoofdstuk, een hoofdstuk waar de voorgeschiedenis van de computer wordt behandeld, van transistor buis tot de ontwikkeling van de geïntrigeerde circuits, oftewel de microprocessor met als afsluiting een korte samenvatting van de verdere ontwikkeling van de pc na de jaren 90.

Het boek is bijzonder smaakvol opgesteld. Een duidelijke en rustige layout die door het hele boek door wordt gehanteerd. Is er dan niet op het boek aan te merken?
Natuurlijk wel, geen boek of website is immers perfect. Wat zijn de meest in het oog springende minpuntjes:
– Bij de beschrijving van de input/output poorten wordt helaas niet consequent gewerkt. Dat wil zeggen, er staat een overzichtsplaatje van de poorten bij het stukje tekst, maar de volgorde waarin de poorten worden benoemd is willekeurig. Dat is jammer, want als je verder niet bekend bent met de computer dan is het onduidelijk welke poort wordt bedoeld. En dat terwijl de poorten netjes genummerd worden gesommeerd.
Het was beter geweest als de nummering die wordt gebruikt voor de sommering terug was gekomen bij de afbeelding.
– Van een aantal computers zijn niet de juiste computers afgebeeld. Dat wil zeggen er wordt een ander model uit de modelreeks afgebeeld, als voorbeeld bij het hoofdstuk Commodore Amiga 1000, is de Amiga 500 afgebeeld. Dit is jammer.
– Het volgende gemis valt te betwisten, maar bij het bespreken van computers / consoles, vind ik een aantal screenshots horen die de grafische capaciteit van de computer / console weergeven. Het boek gaat hoofdzakelijk over de ontwikkeling van onderling incompatibele homecomputers tot de IBM compatible computer. Maar omdat er over de grafische prestaties van de computer / console wordt gesproken had een screenshot niet misstaan, en een en ander kunnen toelichten.

Deze minpunten zijn echter niet van dienaard dat je het boek daarom maar moet laten liggen.
Daarvoor is het boek te mooi vormgegeven en te leuk om door te bladeren.

Kortom een mooie aanwinst voor in de boekenkast.

binnen 2 digital retro

De volgende systemen komen aanbod in het boek:
MITS Altair 8800, Commodore PET 2001, Apple II, Atari VCS, Tandy Radio Shack TRS-80, Nascom-1, Sharp MZ-80K, Atari 400/800, Texas Instrumens TI-99/4, Mattel Intellivision, Tangerine Microtan 65, HP-85, Sinclair ZX80, Acorn Atom, Commodore VIC-20, Sinclair ZX81, Osborne 1, IBM PC, BBC Micro, Commodore 64, Sinclair ZX Spectrum, Coleco Vision, GCE/MB Vectrex, Grundy Newbrain, Dragon 32, Jupiter ACE, Compaq Portable, Apple Lisa, Oric 1, Mattel Aquarius, Nintendo Famicom/NES, Acorn Electron, Sony MSX, Appel Macintosh, Sinclair QL, Amstrad CPC-464, IBM PC-AT, Tatung Einstein, Atari ST, Commodore Amiga, Amstrad PCW, Sega Master System, Acorn Archimedes en de NeXT Cube.

ISBN 1-904705-39-1