De ZX Spectrum was een 8-bit homecomputer die op 23 april1982 in Groot-Brittannië  is uitgebracht door Sinclair Research Ltd.  De computer was de opvolger van de ZX80 en de ZX81.  Hoewel het systeem in de ontwikkelingsfase werd aangeduid als ZX81 Colour en als ZX82 zou het systeem uiteindelijk verkocht gaan worden als ZX Spectrum om het gebruik van kleur te benadrukken (De voorgangers konden alleen zwart-wit).  Er werden 2 varianten verkocht. De eerste had 16 kB RAM geheugen en werd verkocht voor £125 en de 48 kb RAM versie werd verkocht voor £125. Het hart van het systeem was een Zilog Z80A CPU, 3.5 MHz. Verder had het systeem een 16 kb ROM voor BASIC en OS. Het systeem was klein (23 x 14,4 x 3 cm) en met 550 g erg licht.  Erg opvallend was het gebruik van de 40 rubberen toetsen die soms tot wel 6 functies per toets hadden. Het systeem moest net zoals veel homecomputers in die tijd worden aangesloten aan een beeldscherm en programma’s moesten worden ingeladen van een aangesloten cassette recorder.