Tijdens de laatste maand van de succesvolle tentoonstelling ‘The Printed Book’ bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, wordt van 14 april tot 13 mei a.s. de Aesthedes ontwerpcomputer tentoongesteld. In het naastgelegen UvA ErfgoedLab wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze mythische computer. De Aesthedes is een mijlpaal in het digitale grafisch ontwerpproces .

Het Hilversumse bedrijf Claessens Product Consultancy lanceerde in 1982 de Aesthedes ontwerpcomputer. Het was het eerste grafische werkstation waarbij een vormgever zonder tussenkomst van technici digitaal kon ontwerpen. Nu, 30 jaar later, is deze digitale pionier te zien bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De Aesthedes was in zijn tijd al een legendarische machine. Weinig bedrijven konden de kapitale aanschafprijs van de computer betalen. Dit maakte de Aesthedes tot een ware bezienswaardigheid. Met de opkomst van de Apple Macintosch II eind jaren tachtig verdween  de Aesthedes uit beeld.

Het is uniek dat de Aesthedes  kan worden getoond. Veel van deze grote en onhandelbare werkstations zijn op de schroothoop beland. Rond de Aesthedes er een veelheid aan verhalen en materiaal ontstaan. Tijdens dit project in het UvA ErfgoedLab worden zo veel mogelijk foto’s, artikelen en verhalen van mensen verzameld, die indertijd met de Aesthedes in contact zijn geweest. Zo kan de Aesthedes en de mythe die rond dit apparaat is ontstaan weer tot leven worden gewekt.

Voor meer informatie zie www.uvaerfgoedlab.nl