Jack Tramiel, oprichter van Commodore  is op 8 april 2012 op 83 jarige leeftijd overleden. Hij laat zijn vrouw  Helen en hun 3 zonen Gary, Sam en Leonard achter.

Jack Tramiel

Jack Tramiel is geboren op 13 december 1928 als Jacek Trzmiel in Polen. Na de Duitse invasie in Polen werd  hij en de rest van zij Joodse familie getransporteerd. Ze moesten werken in een kleding fabriek. Later werd de familie getransporteerd naar  Auschwitz. Jack en zijn vader werden te werk gesteld in Kamp Ahlem terwijl zijn moeder achter bleef in Auschwitz. Zijn vader zou daar sterven. In april 1945 werd het kamp bevrijd.

In November 1947 emigreert Jack Tramiel naar de verenigde staten waar hij in het leger gaat en leert hoe hij kantoor apparaten moet repareren.

Commodore

In 1953 terwijl hij als taxi chauffeur werkt, opent hij  in de Bronx een reparatie winkel voor kantoor apparaten. Hij noem het  Commodore Portable Typewriter.

In 1955 tekent Jack Tramiel een contract met een Tsjecho-Slowaaks  bedrijf om typemachines te maken en te verkopen in de VS. De typemachines konden niet rechtstreeks naar de VS worden geëxporteerd door handelsbeperkingen. Daarom werd het bedrijf Commodore Business Machines in Toronto opgezet.

Na een tijdje waren de type machines en de optelmachines niet meer een winstgevende markt door de goedkopere Japanse concurrentie.

Na een trip van Jack Tramiel in Japan gaat commodore rekenmachines met LED schermen verkopen. Nadat Texas Instruments, Commodores  leverancier van IC’s en LED schermen zelf rekenmachines gaat verkopen onder de prijs waar Commodore de chips voor moest kopen. Commodore koopt vervolgens hun andere leverancier van IC’s, MOS Technology, op. Hier overtuigt de hoofd engineer, Chuck Peddle, Jack Tramiel er van dat de calculatoren ten einde lopen en dat computers de nieuwe markt zijn. Later zou commodore de VIC 20 en en de Commodore 64 uitbrengen, de best verkopend Home computer aller tijden.

Atari

Op 13 Januari 1984 stopt Jack Tramiel bij Commodore en na een korte rustpauze  richt hij een nieuw bedrijf op met de naam Tramel Technology, Ltd. (TTL) Op 3 Juli  1984 wordt de  Consumer Division van Atari Inc. gekocht van Warner Communications.  TTL werd hernoemd naar Atari Corporation.

Atari brengt onder zijn leiding (en in die van zijn zoon) de Atari 7800. Atari XE, Atari Lynx en Atari Jaguar uit.

In 1996 werd het bedrijf na slechte verkopen van de Atari Jaguar  samengevoegd met  disk-drive fabrikant  Jugi Tandon Storage. Het nieuwe bedrijf kreeg de naam JTS Corporation en Jack Tramiel  werd 1 van de bestuurders. In 1999 zou dit bedrijf failliet gaan.