Op 19 mei presenteren Mediamatic, Rockstar Games en het Nationaal Historisch Museum de nieuwe ‘open world’ game L.A. Noire aan het publiek in de Zuiderkerk in Amsterdam. L.A. Noire biedt een ingenieuze manier van storytelling die deels film, deels gaming is. De dag erna is de officiële Europese lancering. Om middernacht zullen de eerste 200 exemplaren te koop zijn.

L.A. Noire speelt zich af in Los Angeles in de jaren 40, ook wel de ‘golden ages’ van de misdaad genoemd, waar alcohol, jazz en corruptie hoogtij vierden. In deze misdaadgame wordt ‘old-school’ detective werk – ondervragingen, zoeken naar aanwijzingen en bewijsmateriaal – afgewisseld met actie. Wat L.A. Noire uniek maakt is het gebruik van een nieuwe techniek: MotionScan. Hierbij worden de gezichtsuitdrukkingen en emoties van levende acteurs vastgelegd met 32 high-definition camera’s. Deze zeer gedetailleerde weergave is essentieel voor het oplossen van de verschillende zaken. Wat betekent die grijns? Vertelt hij de waarheid? MotionScan is onder andere ook gebruikt voor de creatie van de film Avatar.

Schrijver Dirk van Weelden en zijn zoon Ruben hebben de game getest en geven een review. Willem Velthoven (directeur Mediamatic) Erik Schilp (algemeen directeur Nationaal Historisch Museum) en Onno Bos (Rockstar Games) lichten toe wat het belang van computerspellen is in verhouding tot films met betrekking tot onze geschiedenisbeleving en hoe de ontwikkeling van het spel tot stand kwam. Om precies 00.00 uur is er de kans om het spel te kopen, en natuurlijk om het alvast uit te proberen.

Deze lancering hoort bij het programma van Pièce de Résistance bij Mediamatic. Pièce de Résistance gaat over verhalen en voorwerpen van verzet. Het Nationaal Historisch museum is een museum van beelden en verhalen: beschrijvingen van historische locaties, personen en gebeurtenissen. Binnen deze samenwerking wordt gefocust op verschillende manieren van verhalen vertellen en overdracht. L.A. Noire is een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van games als vertellend medium: het Computerspel als opvolger van de Film komt weer een komt weer een stuk dichterbij. L.A. Noire luidt een nieuwe vorm in waarin historisch erfgoed in de toekomst kan worden vastgelegd. De game is niet alleen geïnspireerd door een rijke filmgeschiedenis, maar ook door bekende misdaadliteratuur. Het spel biedt echter meer dan films en boeken: door de verhalende expressie, interactiviteit en diepgang is de beleving van een tijdsgeest zelden zo realistisch geweest.

Lancering L.A. Noire: 19 mei 2011 van 22:00 tot 01:00 uur in de Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72 Amsterdam. Entree is gratis. Reserveren voor de opening kan op de website van Mediamatic: www.mediamatic.net