Na al het digitale geweld is het zo nu en dan even tijd om je controller aan de kant te leggen. En dan eens even tijd te nemen voor een ouderwets boek. Natuurlijk niet zomaar een boek, maar een boek over onze hobby; videogames.

De titel van het boek: “The Video Gaming Manual” door Joao Diniz Sanches.

Het eerste boek wat ik hier wil gaan bespreken is een boek welke eigenlijk uit twee gedeelte bestaat. Het eerste gedeelte gaat over aspecten welke te maken hebben met het verzamelen van videogames zoals o.a., de verschillende videostandaarden, de verschillende opslag mogelijkheden, controllers, en waar op te letten bij het importeren. Het tweede gedeelte gaat in op de consoles / home computers welke in de periode van atari 2600 tot de huidige generatie belangrijk zijn geweest. Het gaat hoofdzakelijk om systemen die in Europa en voornamelijk England belangrijk waren. Dit zie je onder ander in het feit dat de Acorn Electron en de BBC Micro aan bod komen. Ook komt de PCengine aan bod, welke officieel niet in Europa is uitgekomen.

Eerst even wat feiten over het boek:

  • Hardcover
  • 176 paginas
  • Engelstalig
  • 24,99 euro
  • ISBN 978 1 84425 509 2
  • Haynes Publishing
  • Auteur Joao Diniz Sanches

Zoals ik al eerder vermelde bestaat het boek uit twee gedeelte. Het eerste gedeelte, pagina’s 6 t/m 45 gaan over aspecten welke bij het verzamelen aan de orde komt.Na een korte introductie wordt de geschiedenis kort behandeld aan de hand van een paar paragrafen welke de decennia’s voor 1970, 1970, 1980, 1990, 2000 behandeld. Hier in de paragrafen worden kort de belangrijkste consoles, en veranderingen in videogaming besproken.

Hierna volgt een korte beschrijving van een aantal misverstanden in de business. Vervolgens een beschrijving van het hedendaagse productie process. Dan wordt het verzamelen besproken. De verschillende TV-standaarden komen aan bod, de beeldverversing (vooral belangrijk bij retro gaming), de verschillende regio’s (import), het importeren, de verschillende kabels, enz. Ook enkele veel voorkomende console problemen worden besproken. Alles vergezeld van mooie foto’s dat het geheel zeer prettig te lezen maakt.

Vanaf pagina 46 worden verschillende belangrijke consoles besproken. De indeling van deze hoofdstukken is telkens hetzelfde. Eerst een kader met wat specs, en een korte tijdlijn. Dan wordt de hardware en geschiedenis van de console besproken, gevolgd door een kort stukje over de games. Daarna een overzicht van de 10 belangrijkste spellen voor de besproken console. (Dit is gedeeltelijk een algemeen geaccepteerde lijst aangevuld met wat persoonlijke keuzes ertussen).

Elke console bespreking gaat vergezeld van foto’s van de console zelf van verschillende zijden bekeken, met een beschrijving van de schakelaars en aansluitingen. Verder nog meerdere foto’s van accessoires en console varianten. Bij de bespreking van de top 10 belangrijkste spellen staat een korte beschrijving over de game, datum van release, de uitgever en ontwikkelaar en een screenshot.

Al met al een zeer goed boek, met een prettige layout, goede foto’s en degelijk in elkaar gezet. Gehele boek is full color. Zeker een aanrader als je even geen zin hebt om te gamen.