Volgens de Venezolaanse president Hugo Chavéz is de playstation “Vergif voor kinderen” en “de weg naar Hel” viel deze week in diverse media te lezen. “Videospelen waarbij mensen worden vermoord en steden worden gebombardeerd, zijn volgens Chávez onderdeel van een kapitalistische samenzwering. Er wordt geweld gezaaid zodat later wapens kunnen worden verkocht”.

Een opmerkelijke uitspraak van deze ex-militair omdat je zou verwachten van een erkend Amerika hater als Chavéz dat hij de Microsoft Xbox zou noemen. Maar waarschijnlijk weet deze man ook niets van computers en spellen en wilt hij alleen aanschoppen tegen “de westerse wereld”.

Gelukkig hebben we met Chavéz hier niets te maken. Echter ook in Europa gaan steeds vaker stemmen op computer spellen aan banden te leggen. Reden is meestal het geweld, drugs, alcohol en sex in de spellen. Maar ook het langdurig spelen van de spellen zodat (jonge) kinderen te weinig buiten spelen kan daar een reden voor zijn.

Hoewel sommige van die argumenten best hout snijden, lijkt het me niet nodig dat daarom spellen worden verboden of aangepast. Al jaren is er een leeftijdssysteem waaraan ouders kunnen zien of de spellen geschikt zijn. Het is aan de ouders om er op toe te zien dat de kinderen spellen krijgen/spelen die men voor hen geschikt vindt. Daar hoeft een overheid zich niet mee te bemoeien.

Dit stuk is een opinie van de schrijver.  Reactie’s zijn welkom